© 2017 by timelab.org

  • Grey Twitter Icon
  • Grey LinkedIn Icon
  • Grey Facebook Icon

Hoe inclusief zijn commons eigenlijk?

April 1, 2017

In de ambitie om 'alle commons van Gent' te mappen moeten we ons bewust zijn van de vele commons die onder de radar blijven omdat ze niet zo 'genoemd' worden. Dit was het uitgangspunt voor de eerste lunch @Timelab in het kader van het onderzoek van Michel Bauwens en Yurek Onzia voor de Stad Gent. 

 

We zien dat steeds dezelfde voorbeelden aangehaald worden en ook gereproduceerd worden. Hiervoor moeten we aandachtig zijn, zegt Pascal Debruyne, onderzoeker Politieke en sociale wetenschappen Ugent. 

Hoe kunnen we die commons zichtbaar maken die vandaag niet zichtbaar zijn? Vaak bevinden ze zich in andere gemeenschappen waar we niet altijd oog voor hebben. Zegt Natan Hertogen (Samenlevingsopbouw en CLT Gent). Hij noemt het de 'referentiecommons'. Steeds dezelfde voorbeelden duiken op. Maar hoe solidair zijn deze initiatieven? Hoe scherp formuleren zij de thema's? Wanneer ze er echt toe doen? Huisvesting? armoede? Zorg? Willen zij echt potten breken of grenzen te verleggen? 

 

Er zijn sterk gedefinieerde community's van minderheden in Gent. Willen wij dat zij er perse bijhoren of willen zij dat zelf ook? Er bestaat een specifiek gevoel van enclosure in bepaalde gemeenschappen. Hoe kunnen we elkaars perspectief beter begrijpen en samen commons schrijven? Willen zij dit wel? Of is dit hele idee van de commons eerder een symptoom van het westerse denken?

 

Kijk naar Brussel. Daar zie je de voorbode van wat ons te wachten staat. Er heerste een totaal ongenoegen over de aanpak. Burgers namen het heft in handen. Er zijn daar ontelbare P2P systemen opgezet onder druk van de falende overheid. 

 

Wat kunnen we hieruit leren voor Gent? We moeten af van de eendimentionele benadering. Meervoudigheid zou een parameter kunnen zijn. Een initiatief wordt al gauw in de ene of andere hoek geduwd, maar veelal zijn er veel meer drijfveren en winsten te benoemen. we moeten meer delen. Veel kennis is gefragmenteerd en zou gebundeld kunnen worden. Bijvoorbeeld juridische kennis. Activistische groeperingen hebben veel kennis over wetten en regels. We zouden deze kennis kunnen verenigen in codexen, handleidingen, gedeelde kennis. 

 

Solidariteit. Het ontbreekt ons soms aan solidariteit binnen de actoren. Hoe kunnen we de solidariteit tussen de groepen vergroten? En hoe kunnen we bestand zijn tegen de middelpuntvliedende kracht van de overheidsinitiatieven?

 

Dit is een verslag van een gesprek met : 

 

Natalie Snauwaert: spilvarken

Yves Bruers, dokter

Julie vermassen: student sociaal werk, Netwerk bewust verbruiken.

Lieven D’hont: peerby

Joeri: student sociologie, grafisch vormgever, huisvesting, politieke beweging (occupy, common gent)

Pascal Debruyne: gronden en panden bezetten, migratie in de stad. 

Natan Hertogen: samenlevingsopbouw gent (middenveld), CLT

Joris Rombaut: electricien, meulenstede vzw als actieterein voor commons

Yurek Onzia

Michel Bauwens

Evi Swinnen

 

Meer over dit thema: 

 

http://thenextsystem.org/commoning-as-a-transformative-social-paradigm/

https://i0.wp.com/www.puq.ca/media/produits/miniatures/1844/280x0_9782760531215.jpg?zoom=1.25&resize=172%2C258

https://www.brookings.edu/blog/the-avenue/2016/05/12/measuring-inclusive-economies-in-metropolitan-america/

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

RECENT POST

April 21, 2017

Please reload

  • Twitter Social Icon
  • Facebook Social Icon